Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


Ευθύνη των παιδιών ή των γονέων ;

  • Ενδιαφέρεστε για το βάρος του παιδιού σας ;
  • Πιστεύετε ότι είναι υπέρβαρο ;
  • Διατρέφεται υγιεινά το παιδί σας ;
  • Ασκείται το παιδί σας όσο χρειάζεται ;
  • Η διατροφή του στο σχολείο είναι η κατάλληλη ;
Είναι μία σειρά ερωτήσεων που κάνω κάθε φορά στους γονείς σε περίπτωση που μου θίξουν το θέμα του σωματικού βάρους του παιδιού τους. Δυστυχώς όμως, αρκετοί δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους κινδύνους που εγκυμονεί η παχυσαρκία για την υγεία των παιδιών τους και δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της δικής τους συμμετοχής προκειμένου να αλλάξουν οι συνήθειές τους. Δε θα μείνω στα νούμερα, απλά για να ταρακουνήσω ορισμένους, θα αναφέρω ότι σε μια πρόσφατη μελέτη της κλινικής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρέθηκε ότι το ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 4-7 ετών έχει υψηλή χοληστερόλη, ενώ το ένα στα τέσσερα εμφανίζει υπέρταση.
Η παλαιολιθική λοιπόν αντίληψη ότι το επιπλέον βάρος θα "το πάρουν σε μπόι" πρέπει να εκλείψει. Άλλωστε ο λόγος που αδυνατίζουν κάποια παχύσαρκα παιδιά μεγαλώνοντας, είναι κατά βάση η φυσική αύξηση της μυικής τους μάζας η οποία ενεργοποιεί και τις μεταβολικές διεργασίες του αργανισμού. Ακόμα λοιπόν και να αδυνατίσουν (κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές δυστυχώς δε συμβαίνει), είστε σίγουροι ότι δεν έχει δημιουργηθεί ένα μη αναστρέψιμο πρόβλημα στην υγεία τους από πολύ μικρή μάλιστα ηλικία ;

Αναζητώντας τα αίτια που προκαλούν παχυσαρκία, θα μπορούσα επιγραμματικά να αναφέρω :
  1. Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και ελάχιστη άσκηση.
  2. Κακής ποιότητας τροφή. (junk food)
  3. Κακές διατροφικές συνήθειες που ευνοούν την υπερκατανάλωση τροφής (π.χ. φαγητό μπροστά στην τηλεόραση).
  4. Άνθρωποι του περιβάλλοντος με άσχημες διατροφικές συνήθειες (π.χ. φίλοι στο σχολείο).
  5. Κληρονομικότητα.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός

Δυστυχώς τα παχύσαρκα παιδιά, εκτός από τα πιθανά προβλήματα υγείας, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη πρόβλημα. Συνήθως κανένας στο σχολείο δε θέλει να κάνει παρέα με το "χοντρό" ή τη "χοντρή" της τάξης. Κανένας δε θα θέλει να επιλέξει στην ομάδα του κάποιον ή κάποια που πιστεύει ότι θα του χαλάσει το παιχνίδι με μία πιθανή κακή επίδοση (π.χ. στο τρέξιμο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ή κάποιο άλλο παιχνίδι συναγωνισμού). Ακόμη και ο δάσκαλος να μην επιτρέψει κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά, σίγουρα θα ακουστεί ατάκα του τύπου : "Ωχ, πάλι το χοντρό εμείς στην ομάδα";
Τέτοιου είδους φράσεις είναι πολύ πιθανό να σημαδέψουν την παιδική ψυχή. Και η εμπειρία μου δυστυχώς μου επιβεβαιώνει ότι σε βάθος χρόνου το παιδί αυτό θα απομονωθεί από το υπόλοιπο σύνολο, όχι μόνο γιατί οι άλλοι δε θα το θέλουν, αλλά και γιατί το ίδιο δε θα αντέχει να ακούει άλλα αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή του.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Όπως σε κάθε πρόβλημα υγείας έτσι και στην παχυσαρκία, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και η ενημέρωση. Οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν και να αλλάξουν τυχόν λάθος συνήθειες είναι οι γονείς. Άλλωστε είναι λίγο παράλογο να ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν δίαιτα και να ασκούνται, όταν τα πρότυπά τους κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Προτρέψτε λοιπόν τα παιδιά σας να ασκηθούν, να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα.

Βελτιώστε τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, ψωνίζοντας υγιεινές τροφές και μαγειρεύοντας στο σπίτι. Αν τα παιδιά συμμετέχουν κιόλας στη διαδικασία αυτή, θα αποκτήσουν σύντομα γνώσεις γύρω από τη σωστή διαροφή. 

Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όταν δε νιώθουν πείνα και μη σερβίρετε μεγάλες μερίδες.

Αντικαταστήστε τα σνακ με πολλές θερμίδες και ζάχαρη με φρούτα. 


Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Εδώ θα σταθώ λίγο παραπάνω μιας και είναι ο τομέας της ενασχόλησής μου. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως η άσκηση είναι απαραίτητη για ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξάρτητα από το βάρος τους. Για τα παχύσαρκα παιδιά είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ!
Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς, είναι που θεωρούν αρκετή τη σωματική δραστηριότητα που θα προσφέρει το μάθημα της σωματικής αγωγής στο σχολείο, ή η ενασχόληση με κάποιο άθλημα 2 -3 φορές την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό. Η σωματική δραστηριότητα των παιδιών πρέπει να είναι καθημερινή.
Και επειδή δε γίνεται να κάνουν 5 αθλήματα μαζί λόγω χρόνου και λοιπών εξωσχολικών δραστηριοτήτων, φροντίστε να τους δίνετε χρόνο και χώρο για άσκηση με ποικίλους τρόπους.

Πάρτε τα παιδιά και περπατήστε μαζί στη γειτονιά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαν πρόφαση το ότι θέλετε να τους μάθετε τους δρόμους κοντά στο σπίτι.

Πηγαίνετε τα να παίξουν σε κάποια παιδική χαρά ή κάποιο γήπεδο με τους φίλους τους ή μαζί σας.

Αφήστε τα να συμμετέχουν σε ένα πιθανό πλύσιμο του αυτοκινήτου κάποιο σαββατοκύριακο.

Είναι κάποια μικρά παραδείγματα που θα αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τελειώνοντας θα πω κάτι και για τους γονείς. Γίνετε το καλό παράδειγμα. Θυσιάστε λίγο από τον προσωπικό σας χρόνο και βάλτε την άσκηση στην ζωή σας. Όταν για παράδειγμα πηγαίνετε το παιδί σας στο γήπεδο για κάποιο άθλημα, φορέστε τα αθλητικά σας και αντί να είστε στην κερκίδα και να κάθεστε (και τις περισσότερες φορές να γίνεστε και ενοχλητικοί), πηγαίνετε μία ώρα για τρέξιμο και μετά γυρίστε να πάρετε το παιδί σας. Φροντίστε τουλάχιστον το σημαντικότερο μυ του σώματός σας,την καρδιά σας.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου