Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Προπόνηση δύναμης λοιπόν για παιδιά; Μα και βέβαια! Λαμβάνοντας υπόψη κάποιες σημαντικές παραμέτρους ώστε να γίνεται με ασφάλεια, τα οφέλη που αποκομίζονται είναι πολλά και σημαντικά. Αν η προπόνηση γίνει με σωστό τρόπο θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε επίδοξους νεαρούς αθλητές, όσο και σε παιδιά που απλά θέλουν να έχουν μία καλύτερη φυσική κατάσταση.

Προπόνηση δύναμης, όχι άρση βαρών

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπερδεύουν την προπόνηση δύναμης με την άρση βαρών, το bodybuilding ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Όταν μιλάμε όμως για προπόνηση δύναμης δεν εννοούμε απαραίτητα ανταγωνιστικούς τρόπους εκγύμνασης που σα σκοπό έχουν την αύξηση της μυικής μάζας σε υπέρμετρο βαθμό. Ούτε φυσικά ασκήσεις που απαιτούν άρση μεγάλων βαρών που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς σε μύες, τένοντες και αρθρώσεις. Άλλωστε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στο νεαρό σκελετό των παιδιών υπάρχει ένα οστικό κομμάτι που δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει το σχηματισμό του, κοντά σε κάθε μεγάλη άρθρωση. Στα σημεία λοιπόν αυτά, που τα κόκκαλα ακόμα έχουν τη μορφή χόνδρου και δεν έχουν οστεοποιηθεί είναι εύκολο να συμβεί τραυματισμός από κάποια μεγάλη εξωτερική φόρτιση.

Ποιός είναι λοιπόν ο ιδανικός τρόπος προπόνησης για μυική ενδυνάμωση στις μικρές ηλικίες;

Ελαφριά αντίσταση και ελεγχόμενες κινήσεις. Το ιδανικό μάλιστα είναι η αντίσταση αυτή να προέρχεται από το ίδιο το σωματικό βάρος του παιδιού. Το σημαντικότερο όμως είναι να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθή τεχνική εκτέλεσης κάθε άσκησης.

Τα οφέλη από την προπόνηση δύναμης στις μικρές ηλικίες

  • Αύξηση της μυικής δύναμης και βελτίωση της γενικότερης φυσικής κατάστασης
  • Προστασία των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων του παιδιού από αθλητικούς αλλά και κάθε είδους τραυματισμούς
  • Βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων του παιδιού και καλύτερος έλεγχος του κορμιού του
Η προπόνηση δύναμης όμως δεν είναι κατάλληλη μόνο για τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ακόμη λοιπόν και αν δεν ενδιαφέρεται για κάποιο άθλημα το παιδί, με την προπόνηση δύναμης θα αποκτήσει:
  • Πιο δυνατό εριστικό σύστημα
  • Βελτιωμένη στάση σώματος
  • Καλύτερη αρτηριακή πίεση
  • Χαμηλότερα επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης
  • Ιδανικό σωματικό βάρος
  • Εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοεκτίμηση καθώς το σώμα του θα δείχνει ομορφότερο και υγιές

Σε ποιά ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την προπόνηση δύναμης;

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι άνθρωποι βελτιώνουν προοδευτικά τη σχέση που έχουν με το σώμα τους και μαθαίνουν να ελέγχουν τις κινήσεις τους. Από την απλή όρθια στάση και το περπάτημα, μέχρι το τρέξιμο και τις πιο σύνθετες κινήσεις. Στην ηλικία των 7-8 ετών όμως, η προπόνηση δύναμης μπορεί να γίνει ένα αξιόλογο και συνάμα χρήσιμο κομμάτι του γενικότερου παιδικού αθλητικού πλάνου. Το μόνο που απαιτείται από την πλευρά του παιδιού είναι η συναισθηματική ωριμότητα, ώστε να είναι σε θέση να ακολουθήσει μια σειρά από οδηγίες για τη σωστή τεχνική της εκτέλεσης των ασκήσεων.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα παιδί προπόνηση δύναμης;

Η εκγύμναση ενός νεαρού ηλικιακά ατόμου διαφέρει αρκετά από αυτή ενός ενήλικα. Αναφέρονται παρακάτω ορισμένες βασικές αρχές.

  1. Ζητείστε τη γνώμη των ειδικών. Ξεκινήστε το πρόγραμμα εκγύμνασης του παιδιού μαζί με κάποιον γυμναστή. Ο γυμναστής - προπονητής θα δημιουργήσει ένα ασφαλές και αποδοτικό πρόγραμμα προπόνησης για το παιδί σας, βασισμένο στην ηλικία, τις διαστάσεις, τις ικανότητες, τα αθλητικά ενδιαφέροντα και τις πιθανές ιδιαιτερότητές του. Μπορεί να συμμετάσχει επίσης σε ένα ειδικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για μικρά παιδιά (π.χ. yoga για παιδιά).
  2. Προθέρμανση και αποθεραπεία. Παρόλο που τα παιδιά είναι αρκετά πιο εύκαμπτα από τους ενήλικες, η μυική προετοιμασία αλλά και η αποθεραπεία, πριν και μετά την άσκηση αντίστοιχα, πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα προπονητικό πρόγραμμα. Περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο ή σχοινάκι για πριν και λίγες διατάσεις για μετά αρκούν.
  3. Το βάρος - αντίσταση πρέπει να είναι μικρό. Όποια κι αν είναι η επιλογή τω ασκήσεων, άσχετα με το ποιο μέρος του σώματος γυμνάζουν, η αντίσταση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δε χρειάζεται καν να υπάρχει άλλη αντίσταση - επιβάρυνση πέραν του σώματός του. Ο αριθμός των επαναλήψεων μιας άσκησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10 - 12.
  4. Δώστε έμφαση στην τεχνική. Τόσο οι ασκήσεις όσο και ο αριθμός των επαναλήψεων, έχουν μικρή σημασία μπροστά στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στη σωστή εκτέλεσή τους. Αυτός είναι ο κυρίαρχος τομέας που πρέπει να προσεχθεί για να μην υπάρχουν τραυματισμοί.
  5. Επίβλεψη. Η επίβλεψη ενός ενήλικα (ιδανικά ενός ειδικού) είναι απαραίτητη.
  6. Ξεκούραση. Σημαντικό είναι ανάμεσα στις προπονητικές μονάδες να υπάρχει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο ξεκούρασης. Καλό είναι επίσης να έχουμε κατά νου ότι δύο το πολύ τρεις προπονήσεις δύναμης εβδομαδιαίως είναι αρκετές. Η διάρκειά τους πρέπει να είναι μικρή.
  7. Διασκέδαση. Αν το πρόγραμμα των ασκήσεων έχει παιγνιώδη μορφή, είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, τότε είναι πολύ πιθανό να κρατήσει το ενδιαφέρον του παιδιού. Ας μην ξεχνάμε ότι η προσοχή και η συγκέντρωση των παιδιών διασπάται εύκολα. Απαιτείται λοιπόν ξεχωριστή ικανότητα για να μπορέσουμε να την προκαλέσουμε.
Μία μικρή ιδέα από προγράμματα δύναμης και φυσικής κατάστασης :

Η κατακλείδα! Μην περιμένετε τα αποτελέσματα να έρθουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Τελικά όμως είναι βέβαιο πως το παιδί θα αισθανθεί τη διαφορά σε βάθος χρόνου, τόσο στη μυική του δύναμη, όσο και στη γενικότερη φυσική του κατάσταση.
Κάτι τέτοιο μάλιστα μπορεί να είναι και το εφαλτήριο για μία μετέπειτα διάθεση του παιδιού να έχει έναν υγιή τρόπο ζωής ως ενήλικας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου