Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΙΜΑΝΤΕΣ (SUSPENSION TRAINING)


Η συγκεκριμένη ιδέα γεννήθηκε από έναν εκπαιδευτή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Ήταν ένας έξυπνος και συνάμα ικανός τρόπος να μεταφέρει ένα γυμναστήριο οπουδήποτε.
Η βασική αρχή : Ιμάντες στους οποίους να μπορούν να προσαρμοσούν τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια, ώστε από εκεί να μπορεί να εξαρτηθεί το υπόλοιπο κορμί. Ουσιαστικά το ίδιο το σωματικό βάρος του καθενός είναι αυτό που καθορίζει την αντίσταση, σε συνδυασμό πάντα με τη θέση (γωνία κλίσης) από όπου είναι κρεμασμένοι οι ιμάντες. Αυτό είναι όλο. ΚΑΝΕΝΑ μηχάνημα γυμναστικής, ΚΑΝΕΝΑ αλτηράκι. Ευφάνταστο και απλό.

Γιατί να το δοκιμάσετε όμως; Οι λόγοι είναι πολλοί...

 1. Αρχικά θα αναφέρω ότι είναι ιδανικός τρόπος άσκησης ανεξάρτητα από το επίπεδο εκγύμνασης ή φυσικής κατάστασης που βρισκόσαστε. Κάποιος που μπαίνει πρώτη φορά στη ζωή του σε γυμναστήριο, αλλά και κάποιος που βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, μπορεί να γυμναστεί με ιμάντες.
 2. Είναι ιδιαίτερα "φιλικοί" στη χρήση. Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να προπονηθούν με ιμάντες. Ακόμη και νεαρά άτομα (έφηβοι) των οποίων η ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί. Άλλωστε το επίπεδο δυσκολίας ενός προγράμματος άσκησης μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στα δεδομένα του καθενός. Μην ξεχνάτε ότι η μοναδική αντίσταση είναι το σωματικό σας βάρος.
 3. Είναι εξαιρετική μορφή άσκησης για δρομείς, ποδηλάτες ή οποιονδήποτε άλλο αθλητή θέλει να δοκιμάσει να βελτιώσει τη δύναμή του. Ακόμη και οι συνήθως απρόθυμοι "φουσκωτοί" των γυμναστηρίων μόλις δουν πόσο δυνατή και αποτελεσματική μπορεί να γίνει η προπόνηση με τους ιμάντες, παρατούν τα ελεύθερα βάρη και τα μηχανήματα.
 4. Δεν είναι καθόλου βαρετός τρόπος άσκησης. Η γκάμα των ασκήσεων που προσφέρει μία τέτοιου είδους προπόνηση είναι τεράστια. Καλύπτει όλες τις μυικές ομάδες του σώματος. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τον τρόπο άσκησης πολύ εύκολα. Για παράδειγμα να συνδυάσετε προπόνηση δύναμης και προπόνηση φυσικής κατάστασης. Ή να γυμνάσετε δύο ή και περισσότερες μυικές ομάδες ταυτόχρονα.
 5. Είναι εφικτό να αντικαταστήσουμε ασκήσεις που γίνονται στο pilates reformer  ή την antigravity yoga. Φυσικά το ίδιο μπορεί να γίνει και για τα μηχανήματα γυμναστικής των γυμναστηρίων ή τα ελεύθερα βάρη. Απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση για να κρατήσετε το κορμί σας σταθερό, οπότε μαζί με το σώμα δουλεύει και το μυαλό. Αυτή είναι η λεγόμενη νευρομυική συναρμογή.
 6. Μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε σαν ιδέα. Αν λοιπόν θέλετε να μείνετε μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, μεταφέρετε την προπόνησή σας στο σπίτι. Οι ιμάντες προσαρμόζονται εύκολα στην πόρτα (αρκεί να είναι δυνατή κατασκευή-προτιμήστε πόρτα ασφαλείας). Επίσης μπορείτε να γυμναστείτε σε εξωτερικούς χώρους, εξαρτώντας τους ιμάντες από κάποιο δέντρο ή κάποια άλλη κατασκευή αντοχής (π.χ. μπασκέτα). Καλό θα είναι πάντως στην αρχή να έχετε την επίβλεψη κάποιου ειδικού (γυμναστή/γυμνάστριας) για να σας βοηθήσουν στην εκμάθηση και την εκτέλεση των ασκήσεων.

TRX VS JUNGLE GYM XT

Έχοντας αρκετή προσωπική εμπειρία με διάφορους τύπους ιμάντων τόσο στη δική μου προπόνηση, όσο και στην προπόνηση τρίτων, θα κάνω μία μικρή σύγκριση ανάμεσα στους δύο δημοφιλέστερους (τουλάχιστον έτσι είναι στο εξωτερικό).
Πιθανότατα οι TRX είναι οι ιμάντες που είναι λίγο - πολύ γνωστοί σε όλους. Ίσως επειδή είναι η πρώτη εταιρεία που πέρασε την ιδέα στο ευρύ κοινό; Ίσως είναι θέμα διαφήμισης; Κανείς δεν μπορεί εύκολα να δώσει μία απάντηση...

Είναι όμως ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά;

Κατά την προσωπική μου άποψη ΟΧΙ! Οι λόγοι είναι οι εξής :

 • Το φάσμα των ασκήσεων. Οι JUNGLE GYM XT είναι δύο ξεχωριστοί ιμάντες που δίνουν τη δυνατότητα να ενωθούν και να γίνουν ένας. Οι TRX (όπως και οι υπόλοιποι που κυκλοφορούν στην αγορά) αντίθετα, είναι ένας ιμάντας με δύο καταλήξεις. Ασκήσεις λοιπόν που απαιτούν ανοιχτή λαβή μπορούν να γίνουν μόνο με τους πρώτους.
 • Η αντοχή. Οι JUNGLE GYM XT είναι κατασκευασμένοι ώστε να μπορούν να αντέχουν μεγαλύτερο βάρος από τους TRX.
 • Η προσαρμογή στην πόρτα. Οι JUNGLE GYM XT μπορούν να τοποθετηθούν σε μία πόρτα χωρίς κανένα επιπλέον εξάρτημα και με πολύ απλό τρόπο. Οι TRX χρειάζονται ένα επιπλέον εξάρτημα (το οποίο φυσικά δεν είναι δωρεάν).
 • Το σημαντικότερο απ' όλα. Η ΤΙΜΗ. Οι JUNGLE GYM XT είναι αρκετά φθηνότεροι χωρίς να υστερούν καθόλου σε ποιότητα σε σχέση με τους TRX. Αυτό αφορά όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ιμάντες για προσωπική χρήση.
Η άποψη που επικρατεί και στο εξωτερικό απ' όσους έχουν δοκιμάσει και τους δύο :
http://www.squidoo.com/jungle-gym-xt-suspension-trainer-vs-the-trx-

Θέλοντας λοιπόν να παροτρύνω όποιον διάβασε το παραπάνω κείμενο θα τελειώσω λέγοντας:
Ψάξτε, ρωτήστε να μάθετε και πάνω απ' όλα εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Όποια μορφή και να έχει αυτή...

ΚΑΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ!

 

1 σχόλιο:

 1. Hi, nice post. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back and I would be happy to give you our link.

  Thanks!

  Frank
  frank641w@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή